Hoppa till huvudinnehåll

Flygplatsen

Flygvapnet valde att förlägga F15 till Söderhamn bland annat tack vare det stabila vädret med många soltimmar per år. Flygfältet ligger lättillgängligt nära centrum i ett vackert landskap där skärgården breder ut sig direkt efter start.

Inom det område som idag utgör Flygstaden bedrevs militär flygverksamhet under cirka 60 år. I stort sett all den infrastruktur som byggdes upp under den tiden finns kvar och står till förfogande idag. Här finns förutom rullbana (start- och landningsbana) hangarer, flygledartorn och uppställningsplatser.

Flygplatsen stängdes i november 2011 men att landa på banorna är fortfarande möjligt för den som frågar först, enligt rutinen PPR, Prior procedure request.

För landning, kontakta fälthållningschefen på telefonnummer 070-632 54 54.

En tankstation med flygbränsle för både kolvmotorer (Avgas 100) och turbinmotorer (Jet A1) finns i anslutning till flygfältet. Detta möjliggör tankning av de flesta helikopter- och flygplanstyper.

Den långa rullbanan gör flygfältet mycket lämpligt för övningsflygning och för bogsering av segelflygplan. Det varierande landskapet med skärgården, det flacka kustlandskapet och de bergiga inre delarna av Hälsingland gör flygningar i området till verkliga upplevelser. Rymliga och välbyggda, tidigare militära, hangarer finns att tillgå för uppställning av flygplan för kortare och längre tid. Eftersom hela området är inhägnat och bevakat är detta en trygg och säker miljö för vinterförvaring.

De vidsträckta ytorna runt landningsbanan erbjuder även möjligheter till annan flygrelaterad verksamhet som till exempel modellflyg och fallskärmshoppning. En helikopterpilot på området erbjuder uppstigningar i en helikopter som är välkänd för sina goda flygegenskaper. Kontakta fälthållningschefen enligt ovan om du är intresserad.

Söderhamn F15 Flygmuseum

För den flygintresserade är ett besök på Söderhamn F15 Flygmuseum, som ligger i direkt anslutning till flygfältet, naturligtvis ett måste. Här finns förutom alla flygplan som varit baserade på Hälsinge Flygflottilj F15, en mycket avancerad flygsimulator. Du blir guidad av kunniga och engagerade ciceroner, varav de flesta själva jobbat med flygplanen som piloter eller mekaniker. Bland de autentiskt utställda planen finns bland annat den legendariska J29 Flygande Tunnan och den mäktiga J37 Viggen.

Flygsimulator

En upplevelse utöver det vanliga är den nya flygsimulatorn, där du på ett realistiskt sätt får prova att flyga Viggen.

För den som vill krydda upplevelsen med ytterligare militära upplevelser finns Flygstadens vandrarhem där man bor i logement och sover i de klassiska våningssängarna.

Oavsett om du kommer landvägen eller från luften är Flygstaden värt ett besök nästa gång du har vägarna förbi.

Bokning av flygsimulatotn på flygmuseet görs via epost på f15flygsimulator@outlook.com

Söderhamn ligger vid havet i det vackra Hälsingland. Med tåg eller E4 tar vi oss till och från Stockholm och Mälardalen på två timmar. Välkommen du med!

  • Tankstation med bränsle Avgas 100 för kolvmotorer och Jet A1 för turbinmotorer.
  • Flygmuseum med viggensimulator
  • Hangarer med möjlighet till frostfri vinterförvaring
  • Goda övernattningsmöjligheter.

Kontakta oss för mer information om hangarplats med mera.